Framtidens utmaningar

Sanden blir till guld

Rural networks - turning sand to goldDet pratas fiber som aldrig förr, men vad är det egentligen som gör tekniken så
efterfrågad? Snabbheten säger många. Möjligheterna säger andra. Någon har sagt att skillnaden är lika stor som att att åka på en skakig grusväg jämfört med att glida fram på en motorväg i hög hastighet. Vi tar det från början.

Det vi oftast benämner som fiber är i själva verket en mycket tunn tråd. En tråd som är 250 mikrometer, det vill säga ungefär som ett hårstrå. Tråden är uppbyggd i tre lager; ytterst finns primärskyddet (250μ); innanför primärskyddet finner du 125μ-nivån vilket är den nivå där fibern kontakteras och skarvas, i mitten på tråden är kärnan, själva ljusbäraren som endast är 9 mikrometer tjock (om uttrycket tillåts). De innersta delarna är tillverkade av ren kvartssand, det vill säga, det renaste glas man kan tillverka idag. Glaset i kärnan leder
laserljuset som tar med sig de ettor och nollor våra datorer och tekniska apparater skickar till varandra (istället för elektricitet som i koppartrådar). Resultatet blir det i särklass snabbaste mediet som finns.

Framtidssäkrat med fiberoptik
Ljusets hastighet är 300 000 km/sekund i vakuum. I glas färdas ljuset med cirka 200 000 km/sekund. Distansen som ljuset färdas i glaset spelar mindre roll, alla ettor och nollor hänger med hela vägen (till skillnad från koppartrådar där effekten avtar vid långa transporter, till exempel på landsbygden). Fiber som
media är också ett mer framtidssäkert alternativ jämfört med andra tekniker som trådbundet eller trådlöst. I fibern finns rejäl överkapacitet för framtida högre hastigheter. Redan idag finns teknik för att överföra 40/100 Gbit/sekund i fibern och avstånd upp till 40 km.

Konkurrensfaktor för kommande generationer
I Asien bygger många länder nu ut sina nationella fibernät i snabb takt. Här har man insett att fiberoptik handlar om mer än att kunna surfa snabbt, istället ser man det som en helt avgörande konkurrensfaktor för kommande generationer.

Fiberbredband med 100 Mbit/s senast 2020
Regeringens bredbandsstrategi säger att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/sekund senast 2020. Tekniken för överföring med hjälp av ljus i dessa hastigheter finns redan. Liksom efterfrågan. Vårt bästa råd är därför, gräv där du står. Och förvandla sanden till guld.

Fiberoptik - ett miljövänligt val
Det finns många fördelar med fiberoptik, inte minst de miljömässiga. Fiberoptik är anpassat för hållbar utveckling. Fiberoptik förorenar inte miljön med kemikalier eller strålning. För att inte tala om alla positiva effekter fiberoptik har för oss människor.

Med fiberoptik behöver vi inte resa i samma utsträckning som i dag, vilket minskar koldioxidutsläppen. Det blir möjligt att träffas på distans, oavsett om det gäller arbete, avkoppling eller kontakt med nära och kära. Redan i dag har vi tillgång till interaktiva upplevelser i gränslande mellan fantasi och verklighet.
Antalet pensionärer ökar varje år, liksom behovet av bra vård. Med IT och bredband blir det möjligt att ge passiv kontroll så att fler åldringar kan bo kvar i sin hemmiljö.

Lång livscykel, bra för miljön
Sett till fiberoptikens hela livscykel är det ett bra miljöval, livslängden på produkten är lång, Dessutom behöver inte dyrbar koppar, som är en sinande naturresurs, utvinnas. Kort sagt, fiberoptik är inte bara snabbast, i ett hållbarhetsperspektiv har det allt det som trådlös teknik, kopparkablar, ADSL/xDSL och kabel-TV saknar.