Nexans tar hem ett kontrakt på kabel till flygplatsbelysning på King Abdulaziz International Airport i Jeddah i Saudiarabien.

 Nexans, världsledande inom kabelindustrin, har fått ett kontrakt med Almabani, på leverans av specialkabel för belysning på King Abdul Aziz International Airport (KAIA) i Jeddah i Saudiarabien. Almabani är huvudentreprenör för moderniseringen av flygplatsen i KAIA, som ingår som en del i arbetet med att öka flygplatsens kapacitet till 80 miljoner passagerare om året – inklusive kapacitet för trafik med Airbus nya superjumbo A380.

"Almabani valde Nexans som leverantör eftersom vi erbjöd en beprövad och avancerad produkt, med omfattande skydd mot brand och som ger säkerhet och effektivitet åt flygplatsens infrastruktur, allt till ett konkurrenskraftigt pris" säger Paolo Pieri, Nexans chef för verksamhetssegmentet flygplatsinfrastruktur. “En annan viktig faktor var alla de flygplatsprojekt över hela världen vi varit med i tidigare, där vi gjort oss kända för utmärkt service, omfattande lokal support och starka relationer."

Kablarna till KAIA tillverkas på Nexans anläggning i Lyon i Frankrike. Leveranserna inleddes under 2008 och fortsätter nu under 2009.

KAIA:S kapacitet är planerad till 80 miljoner passagerare om året.

King Abdulaziz Airport är porten till Saudiarabien för ett stort antal pilgrimmer. Flygplatsen ligger nära Mecka och Medina, två av de heligaste platserna inom islam. Under pilgrimsperioden Hajj 2005 tog man emot 3,5 miljoner resenärer och ungefär två miljoner pilgrimmer.

Ombyggnaden kommer att göras i tre steg, där det första är planerat att vara klart under första kvartalet 2011. Man har planerat för att kunna ta emot 80 miljoner passagerare om året när hela projektet är klart.

Redan efter det första steget kommer kapaciteten att öka från 13 miljoner passagerare om året till 30 miljoner. Utbyggnaden omfattar uppförande av servicebyggnad, renovering av de nuvarande södra och norra terminalerna och en uppgradering av befintlig landningsbana och flygledningssystem för att kunna ta emot superjumbon Airbus A380.

Jeddah flygplats

 

Länkar:

Kontakt:

Angéline Afanoukoe Press relations
Tel +33 1 78 15 04 67
Angeline.afanoukoe@nexans.com
Michel Gédéon Investor Relations
Tel +33 1 78 15 05 41
Michel.Gedeon@nexans.com

Nexans

Nexans är världsledare inom kabelindustrin och erbjuder med tyngdpunkt inom kraftöverföring ett omfattande urval av kablar och kabelsystemlösningar för infrastruktur, industri, installation och lokala nätverk (LAN). Nexans riktar sig till en rad marknadssegment från el- och telenät, vägar och järnvägar till skeppsbyggnad, olje- och gasindustri, kärnkraft, fordonsindustri, elektronik, rymdteknik, materialhantering och automation. Med industriell närvaro i 39 länder och kommersiell verksamhet över hela världen, har Nexans 23 500 anställda och en försäljning under 2008 på 6,8 miljarder euro. Nexans är noterat på Parisbörsen.