Vår historia

Dagen då framtiden kom till Grimsås

Tavla Karl Olssom
Karl Olsson, företagets grundare, har i dag en hedersplats i direktionens konferensrum.

Karl Olsson var egen företagare redan under första världskriget. Men affärerna med torv gick inte lysande så han fick arbeta extra på sin fars bank. Allt tog en vändning när andra världskriget var över. Mycket tack vare en av Karls bekanta som hade amerikanska kontakter. Kanske inte helt vanligt på den tiden i ett litet samhälle som Grimsås. De berättade om framtiden, maskiner för plastbearbetning. Året var 1948 och Karl bestämde sig för att satsa på plastisolerad kabel. IKO Kabelfabrik AB grundades. I som i Industri, K som i Karl och O som i Olsson. Första året omsatte företaget 139 000 kronor. I dag, 70 år senare, heter företaget Nexans Sweden AB och omsätter drygt 2 miljarder kronor.

Karls mod, nyfikenhet och entreprenörskap lever kvar i företaget än idag. Viljan att hela tiden utveckla produkter, övertygelsen att allt går att göra lite bättre. Från valet av material till innovationer som gör produkterna effektivare, säkrare och mer lättarbetade. Vi går inte i andras fotspår, vi trampar helst våra egna stigar. Kanske är det en förklaring till att vi idag tillverkar cirka 1 000 typer av kablar, många av dem patenterade. Samtidigt ingår vi i ett globalt nätverk med över 25 000 kabelexperter över hela världen. Det ger oss självklart en hel del fördelar, men också dig som kund. Vi får bland annat ta del av spjutspetskompetens, erfarenhet och produktutveckling.

I Grimsås är det nära till allt. Det har säkert präglat vår filosofi att alltid finnas nära våra kunder. Oavsett var i världen de befinner sig. Vi förstår vad det betyder att kunna fråga någon som vet och känna tryggheten att rätt produkter alltid levereras till den bestämda platsen på den utsatta tiden.

Bland våra uppdragsgivare finns bolag inom el- och telenät, vägar, järnvägar, skeppsbyggnad, olje- och gasindustri, kärnkraft, fordonsindustri, elektronik, materialhantering och automation. De har alla gjort ett aktivt val som signalerar kvalitet, ekonomi och långsiktighet. Men också ansvar för hållbar utveckling. Ett modeord, javisst, men för oss har det varit ett ledord i över sex decennier.

Även om vi lever i en komplex värld har vår drivkraft alltid varit jordnära och enkel. Vi vill bidra till att våra kunder får en bra dag på jobbet. En känsla som fört oss dit vi är idag. Och som för oss in i framtiden.

Vi heter nu Nexans, från det latinska ordet nexus som betyder förbindelse. Som Nexans är vi med och skapar världens förbindelser för både energi och kommunikation. Men för oss i Sverige finns alltid en förbindelse tillbaka till Karl Olsson och hans Industriaktiebolag.

 

 

Johanna
Företagets första extruder köpte Karl Olsson redan 1947 och den döptes till Johanna.

 Kontor
Första kontoret delades med Grimsås Mekaniska verkstad.

Nexans-tornet, en välkänd siluett i Grimsås
Det 54 meter höga tornet, som ger fabriken sin kända profil, stod klart 1968 och möjliggjorde tillverkning av PEX-kabel. I dag sker ingen tillverkning i tornet.
Logistik
Företaget fungerar också som ett logistik-centrum för Nexans produkter som kommer från tillverkningsenheter på andra håll i världen.

Optokabeltillverkning
Nexans koordineringscentrum för bandfiberkablar ligger i Grimsås.

Laboratoriet
Ett modernt materiallaboratorium där vi bland annat utvecklar halogenfria, brandsäkra och flamskyddade material.