Uppkopplat i O-ringen

Kabelvärden nr 2, 2015Drygt 18 000 orienterare kom till Sjuhäradsbygden för att delta i O-Ringen 2015 under en vecka i juli. Traktens 17 orienteringsklubbar tog mycket väl hand om dem. Nexans drog sitt strå till stacken genom att leverera el- och datakablar.

Orientering har blivit en sport byggd på allt mer avancerad teknik. Glöm stämplar som hänger i buskarna och löpare som dyker upp i målområdet efter att ha kutat runt i skogen en timme eller två, utan att någon i publiken har en aning om hur det gått. I dag har löparna ett rfid-chip på en pinne på fingret, ett chip som stoppas in i en läsare vid kontrollerna. Läsaren har ofta trådlös kontakt med storskärmar inne i målområdet och tävlingens speaker. Allt oftare har löparna också en GPS-sändare så att publiken på en arena kan se deras vägval genom att följa dem som färgade prickar på en storskärm.

Men med teknik är det som det är – oftast en god vän, men en fiende om den inte vill samarbeta. Så därför var en av de lyckligaste händelserna för tävlingens generalsekreterare Maria Krafft Helgesson, när en liten kille i klassen H10 som första tävlande sprang över mållinjen och lät sitt rfid-chip registreras i en läsare.
– Vi drog en lättnadens suck när vi såg att namn, sluttid och annan fakta kom upp på stortavlan, och samtidigt kunde se att uppgifterna gick ut på internet, säger hon.

Maria Krafft Helgesson är till vardags musikterapeut. Men hon är också en tidigare elitorienterare med erfarenhet från ett 20-tal O-Ringen och var det självklara valet när de  17 arrangerande klubbarna skulle utse en  generalsekreterare för O-ringen 2015.

Nu, några månader efter att William Lind i en spurtuppgörelse besegrat Olle Boström i herrklassen och norskan Anne M Hausken Nordberg sprungit hem damklassen, kan ar-rangörerna konstatera att i stort allt gick bra.


Detta är inledningen på temaartikeln i årets andra nummer av Kabelvärden. Hela artikeln finns i den tidning som nu är på väg ut till alla våra prenumeranter. Du kan även läsa artikeln i den pdf-fil som finns här till höger.

Kontakt:

Eva Wallin Kommunikationschef
Tel 0325 - 801 98
Fax 0325 - 803 24
eva.wallin@nexans.com
Karin Johansson Redaktör
Tel 0325 - 801 66
Fax 0325 - 803 24
karin.johansson@nexans.com