Bättre regler - ger bättre kablar

Från den 1 juli gäller nya CPR-regler för kablar. Det innebär att några kablar tillverkas i nya material och därmed får nya namn. På Midroc Electro är de glada över att kablarna tycks behålla sina goda egenskaper.

Kabelvärden nr 1, 2017Inköparen Jan Lindgren har under våren utbildat samtliga avdelningschefer och projektledare vid Midroc Electro kring det nya CPR-reglementet. Och det finns egentligen ingen anledning till att stressa upp sig, menar han.
– Det är bara nya regler. Och genom att det finns ett regelverk, så är det bara att följa reglerna. Det är inga konstigheter.

Midroc Elecro, en del av Midroc-koncernen, har runt 1 850 medarbetare fördelade på ett 45-tal orter. De är en stor förbrukare av kabel, med inköp på 80-100 miljoner kronor per år, runt tjugo procent av företagets inköpsvolym. Jan Lindgren berättar att det fanns en del oro ute på fältet över hur de nya brandklassningsreglerna skulle komma att påverka kablarnas kvalitet.
– Kablarna har på senare år blivit bättre, de är mer lättskalade och friktionen är lägre när de ska ledas i rör. De som är ute och skruvar vill definitivt inte se en försämring bara för att CPR-reglerna införts. Men de kablar vi har testat har hållit samma goda klass som innan, säger han.

En viktig del i utbildningen har varit att förstå vilka kablar som ska ersätta de gamla.
– Där har vi nu av tillverkarna fått översättningstabeller och information. De nya E-numren kom kanske lite sent, men nu har tillverkarna jobbat på bra, säger Jan Lindgren.

Det som kvarstår nu för att CPR-klassningen ska passera så friktionsfritt som möjligt, är en fråga om logistik.
Som inköpare vill jag förstås ha rätt kabel till rätt pris. Men lika viktigt är att kablarna kommer när de ska, leveranssäkerhet är mycket viktigt eftersom det ofta är korta tider på ett bygge. Nu när vi lärt oss de nya E-numren och kommer att använda dem i beställningar, så är det oerhört viktigt att grossisterna har rätt grejer i rätt volymer i lager, så att det inte blir materialbrist ute på byggena, säger Jan Lindgren.


Detta är inledningen på temaartikeln i årets första nummer av Kabelvärden. Hela artikeln finns i den tidning som nu är på väg ut till alla våra prenumeranter. Du kan även läsa artikeln i den pdf-fil som finns här till höger.

Prenumerationen är kostnadsfri. Vill du prenumerera på tidningen, kontakta Eva Wallin enligt nedan kontaktuppgifter.

Kontakt:

Eva Wallin Kommunikationschef
Tel 0325 - 801 98
Fax 0325 - 803 24
eva.wallin@nexans.com
Karin Johansson Redaktör
Tel 0325 - 801 66
Fax 0325 - 803 24
karin.johansson@nexans.com