En 70-årig ledare

Det är 70 år sedan entreprenören Karl Olsson startade IKO Kabel i Grimsås. Idag leder företaget utvecklingen inom nordisk kabelindustri, som en del av den globala koncernen Nexans.

Karl Olsson arbetade enligt det man i Grimsås kallar hack-i-häl-strategin. Företaget lät dåtidens två stora konkurrenter, Sieverts kabelverk och Liljeholmens, göra grovjobbet med utveckling, för att sedan kopiera till ett konkurrenskraftigt pris. Så höll det, framgångsrikt, på ända in på 2000-talet. Men i och med det nya årtusendet var det dags för en ny strategi.

– Då gick vi från att följa till att leda. I dag är det andra som går hack i häl med oss, säger Lars Josefsson, General manager B&T Nexans Nordic.

Satsning på utveckling
I dag leder företaget utvecklingen inom nordisk kabelindustri, som en del av den globala franska koncernen Nexans och det har inneburit en kraftfull satsning på utveckling, jämfört med både nordiska konkurrenter och koncernsystrarna inom Nexans. Vilket lett fram till innovationer som exempelvis installationskabeln EQLQ Easy, de färgade tuberna för fiber i Ultimate-serien och smarta förpackningar som är lätta att bära och förvara.
 – I arbetet har vi hela tiden utgått från kundens behov, inget annat. Det gör att vi har fortsatt att trygga en hållbar lönsamhet, säger Lars Josefsson.

Goda framtidsutsikter
Det finns god anledning att tro att Nexans anläggning i Grimsås en dag kan fira 100-årsjubileum, enligt Lars Josefsson.

– Jag ser jättefina möjligheter inom alla våra affärsområden. Kablar till fordon som ska elektrifieras växer stort, liksom fiberutbyggnad och 5G inom telekom. Energiomställning till förnybar energi kräver förändrade kabelnät och nya smarta hus kräver smarta lösningar med kabel för både el och kommunikation, säger han.

Lokalt engagemang
Att tillhöra en global koncern ger tillgång till ett större sortiment och forskning på en djupare nivå, kring exempelvis plaster som är svåra att utveckla lokalt. Men att fabriken finns i lilla Grimsås är också en stor konkurrensfördel.

– Vi och våra konkurrenter köper metaller och plaster på samma marknad. Det som skiljer oss åt är människorna. Det är stor fördel med lokala medarbetare som är engagerade i verksamheten, säger Lars Josefsson.

Firar i Göteborg

För att fira 70 framgångsrika år har Nexans Sweden bjudigt samtliga medarbetare, lite över femhundra personer, och deras respektive till Göteborg för stort kalas den 1 september.

Text:Tomas Eriksson/Monterico

Extrudern Johanna_300 Karl Olsson_300
1948 - Lennart Svan vid den
första extrudern Johanna.
1948 - Karl Olsson
grundade IKO Kabel.
Annie Lööf på besök 2013 Max vid linslagningmaskinen_300
2013 - Annie Lööf inviger Nexans nya produktionsdel för halogenfri installationskabel. 2017- Nexans bygger ny aluminiumledarfabrik.

Mer information:

Kontakt:

Wallin Eva Kommunikationschef
Tel 0325-801 98
eva.wallin@nexans.com