Smart värme som sparar flis

I vinter ska Nexans börja värma sina lokaler med hjälp av två flispannor. Ett steg i rätt riktning för både hållbarhet och miljö.

För att minska företagets koldioxidavtryck ersätter Nexans sina oljepannor med två flispannor, en investering i på cirka 10 miljoner som både spar energi och gör det möjligt för Nexans att återvinna uttjänta trätrummor och pallar.

Annika Hedebark - Nexans- Vi betalar cirka 100 000 kronor varje år för att frakta bort trärester till återvinning. Ur miljösynpunkt är det här ett riktigt lyft. Vi kommer återvinna restmaterialet själva, får värme till våra lokaler och slipper betala fraktkostnader, säger Annika Hedebark, miljöchef på Nexans.

Idén om att byta ut oljepannorna mot flispannor föddes för 10 år sedan. Förra året beviljades Nexans stöd för en del av investeringskostnaden från statliga Klimatklivet.

- Klimatklivet är ett led i att få ett fossilfritt Sverige 2045. För att klara klimatmålen beviljar man företag pengar för att ställa om till förnybar energi. Klimatklivet står för drygt 4,3 miljoner av vår investering – resten står Nexans för, säger Annika Hedebark.

De två flispannorna, med en effekt på 1,25 MW per panna, kommer att startas upp vecka 48. För att minska antalet partiklar som släpps ut har elektrostatfilter kopplats till flispannorna.  

I samband med investeringen i flispannor har Nexans även ingått ett nytt elavtal, som innebär att företagets övriga elförbrukning från och med 1 juli 2019 kommer från förnybara energikällor.

Flisning pågår hos Nexans

Pallar och trummor görs till flis och blir till bränsle.

Nya flispannan installeras på Nexans

I slutet av oktober lyftes den nya flispannan in i fabriken i Grimsås.

Kontakt:

Wallin Eva Kommunikationschef
Tel 0325-801 98
eva.wallin@nexans.com