Nexans tilldelas exportkabelkontrakt för belgisk havsvindpark

Nexans ska leverera en kraftkabel med tillbehör som ska dras på havsbotten till Northwester 2. En vindkraftpark ute till havs som kommer förse runt 220 000 belgiska hushåll med el.

Paris La Défense, 16 oktober 2018 – Belgiska regeringen har en aktiv strategi för omställning från kärnkraft och är inställd på att fördubbla ytan för havsvindparker i Nordsjön utanför landets kust efter 2020. Landet har redan fyra havsvindparker som producerar 871 MW och planerar att ha utökat denna kapacitet till 2,2 GW år 2020, och till 4 GW år 2030.
Huvudentreprenör i denna omställning är det belgiska företaget Parkwind som utvecklar, finansierar, bygger och driver dessa vindparker ute till havs. Nu har Nexans tilldelats ett kontrakt inom ramen för Parkwinds Northwester 2-projekt som avser konstruktion, tillverkning och test av en exportkabel som ska dras på havsbotten.

Illustration offshore wind_600

Northwester 2-vindparken, som ska producera 219 MW, är belägen 46 km utanför Zeebrygge, som är en del av hamnstaden Brygge. Parken omfattar 23 turbiner och blir den sjunde som byggs utanför den belgiska kusten. Northwester 2 är först ut med att installera världens mest kraftfulla vindturbin – V164 – som är avsedd för 9,5 MW och tillverkas av MHI Vestas.

Nexans norska team hjälper till
Nexans exportkabel ska distribuera el från Northwester 2 till den Elia-ägda ställverksplattformen (Offshore Switch Yard, OSY) som är kopplad till det moduluppbyggda kraftnätet till havs (Modular Offshore Grid, MOG). HVAC-kabeln på 220 kV med tre ledare och avancerad PEX-isolering levereras av Nexans i en längd. Kabeltester och anslutningsarbeten utförs därefter av Nexans norska team.

Parken kommer minska koldioxidutsläppen
Havskabeln ska tillverkas i början av 2019 vid Nexans anläggning i Halden, Norge, medan tillbehören levereras från Nexans anläggning i Cortaillod, Schweiz. Northwester 2-vindparken förväntas bidra väsentligt till den energi- och klimatpolitik som antagits i Europa genom att minska koldioxidutsläppen med 500 000 ton per år, motsvarande utsläppen från 170 000 bilar.

 – Vi är mycket glada över att få utveckla vårt samarbete med Parkwind och medverka i Northwester 2-projektet som har en viktig roll i Belgiens energiomställning, säger Vincent Dessale, Nexans Senior Executive Vice President Subsea and Land Systems Business Group.
– Vi bygger vidare på den expertis och know-how som befästs i tidigare projekt, som Northwind och Belwind, med målsättningen att leverera en supermodern kabel till Parkwinds senaste vindpark som kommer att öka tillförlitligheten i kraftnätet till havs.

Driftsättningen av Northwester 2-vindparken är planerad till första halvåret 2020.

 
Kontakt:
Press
Angéline Afanoukoe
Tel: +33 (0)1 78 15 04 67
angeline.afanoukoe@nexans.com
 Investor relations
Michel Gédéon
Tel: +33 (0)1 78 15 05 41
michel.gedeon@nexans.com

Ksenia Kanareva
Tel: +33 (0)1 78 15 04 74
ksenia.kanareva@nexans.com
Marieme Diop
Tel: +33 (0)1 78 15 05 40
marieme.diop@nexans.com

Om Nexans

Som en global ledare inom avancerade kabel- och uppkopplingslösningar tryggar Nexans tillgången till energi genom ett omfattande utbud av förstklassiga produkter och innovativa tjänster. I mer än 120 år har innovation varit ett signum för företaget och gjort det möjligt för Nexans att vara drivande i utvecklingen för en säkrare, smartare och effektivare framtid tillsammans med sina kunder. Nexanskoncernen har som mål att underlätta energiomställningen och hanteringen av den exponentiellt växande datavolymen genom att stötta sina kunder inom fyra huvudsakliga affärsområden: Byggnader & Markanläggningar (inkluderar el-, vatten- och gasbolag, smarta elnät, e-mobilitet), Högspänning & Projekt (inkluderar havsvindparker, marina kraftlänkar, markburna högspänningsledningar), Tele & Data (inkluderar datatransmission, telenät, hyperskaliga datacenter, LAN) och Industri & Lösningar (inkluderar förnybar energi, transporter, olja och gas, automation m.m.). Ansvarsfullt företagande, CSR, är en vägledande princip i Nexans affärsverksamhet och arbetsmetoder. 2013 blev Nexans det första företaget i kabelindustrin som bildade en stiftelse för att främja långsiktiga projekt som ger utsatta samhällen runt om i världen tillgång till energi. Koncernens åtagande att utveckla etiska, hållbara och högkvalitativa kablar ligger till grund för Nexans aktiva engagemang inom flera ledande branschorganisationer, däribland Europacable, The National Electrical Manufacturers Association (NEMA), International Cablemakers Federation (ICF) och CIGRE för att nämna några. Nexans har mer än 26 000 anställda och industriell verksamhet i 34 länder och försäljningsverksamhet över hela världen. Koncernens nettoomsättning uppgick 2017 till 6,4 miljarder euro. Nexans är börsnoterat på Euronext Paris (A-listan). För mer information, besök:

https://www.nexans.com