Tufft liv på botten - Nytt nummer av Kabelvärden ute

Från Billdal till Donsö har 17 kilometer sjökabel förlagts på havsbotten. Det ska ge Göteborgs södra skärgård säker el. Arbetet hade hög prioritet, eftersom den gamla kabeln var i dåligt skick.

Kabelvarden2019_1_500
Dykaren Joakim Lindberg förlägger kabeln som ger el i skärgården.

Det är en ovanligt vacker dag för att vara i slutet av februari. Solen värmer, bara små krusningar syns på vattenytan. Joakim Lindberg tittar ut mot öarna utanför Billdal, strax söder om Göteborg. Trots det vackra vädret är han lite misslynt där han står på sin pråm ett hundratal meter ut i havet. Han är arbetssugen.
  – Något har fastnat i det rör som ska ta kabeln under havsbotten den första biten ut i havet. En sådan här fin dag utan vind, vill man vara på havet och förlägga kabel, inte stå här och vänta, säger han.
Tunga kablar
För det är vinden som är det största problemet när sjökabel ska förläggas, åtminstone i de dimensioner det handlar om här. Kabeln är 90 millimeter i diameter, med en tung stålarmering för att den ska sjunka och ligga stilla på botten, och väger därmed nio kilo per meter. En standardtrumma med tusen meter 24kV AXCLTVkabel från Nexans väger, med trumman inräknad, 11 000 kilo.
  – Den får inte börja åka på pråmen. Blåser det mer än nio sekundmeter går vi
inte ut. Ibland stannar vi iland även vid lugnare väder, om det blåst tidigare och är dyningar, säger Joakim Lindberg vid Dyk och Sjöentreprenad, underentreprenör som genomför själva förläggningen.
Byts ut mot riktig sjökabel
Det är Ellevio ska göra sitt elnät på Onsalahalvön – Askim, Billdal och Hovås – och på öarna i Göteborgs södra skärgård mer driftsäkert. Det innebär bland annat att 145 kilometer högspänningskabel, varav 41 kilometer sjökabel, ska förläggas. Arbetet beräknas vara klart under 2020.
  Kabeldragningen ut till skärgården fick högsta prioritet. Planen var att börja jobbet i mars i år, men redan i januari grävdes ett 3,6 kilometer långt kabeldike från Billdals ställverk till Killingholmens strand.
  – Den gamla kabeln till öarna var inte någon riktig sjökabel och hade fått repareras ofta på senare tid. Och har det väl kommit in vatten i en kabel, då fortsätter ofta problemen, säger Jörgen Blomqvist, anbudsingenjör vid Kraftringen Service som har totalentreprenad på arbetet.

Läs mer om sjökabelförläggning i Kabelvärden #1, 2019.


Detta är inledningen på temaartikeln i årets första nummer av Kabelvärden. Hela artikeln finns i den tidning som nu är på väg ut till alla våra prenumeranter. Du kan även läsa artikeln i den pdf-fil som finns här till höger.

Prenumerationen är kostnadsfri. Vill du prenumerera på tidningen, kontakta Åsa Dahlberg enligt nedan kontaktuppgifter.

Kontakt:

Åsa Dahlberg Redaktör
Tel 0325-80166
asa.dahlberg@nexans.com
Eva Wallin Kommunikationschef
Tel 0325 - 801 98
Fax 0325 - 803 24
eva.wallin@nexans.com