Nytt nummer av Kabelvärden: Energismart i Målskog

Hos Joma i Målskog bygger Elajo och Nexans framtidens likströmssystem, som minskar energiförluster från sol-el.

Kabelvärden_Målskog 600
Från vänster: Gustav Josefsson, Joma, Robert Landquist, Nexans, Stefan Timhagen, Elajo,  Aron Andersson, Nexans, och Yngve Josefsson, Joma.

I Målskog irriterades byggbeslagtillverkaren Jomas ledning av osäker elförsörjning – ibland längre avbrott som skapade produktionsstopp, ibland små hack i försörjningen som krävde omstart av servrar och datorer. Dessutom sjöng Jomas IT-nätverk på sista versen, den tekniske chefen Yngve Josefsson beskriver det som ett ”hopaplock” som byggts ut vid behov.
I Värnamo hade Elajos platschef Stefan Timhagen länge irriterat sig på de energiförluster som uppstår när el omvandlas från växel- till likström, inte sällan flera gånger mellan energikälla och användning.
I Grimsås letade Nexans som vanligt efter områden där företaget fick vara med och leda teknikutvecklingen.

Solceller tryggar elförsörjning
Våren 2019 tog Joma beslut om att stabilisera elförsörjningen med en batteribackup med 52 batterier på totalt 100kW, försörjda av en 500 kvadratmeter stor solcellanläggning med en batteriladdare i reserv. De kontaktade Elajo för att få hjälp med projektet.
  I vanliga fall skulle den likström som solcellerna producerar omvandlas till växelström i elnätet, för att åter omvandlas till likström för servrar, persondatorer, LED-lampor och annat. Dessa två omvandlingar "äter upp" 20-25 procent av energin. Men Elajo hade deltagit i ett test med forskarna på Acreo, där en fastighet drevs med likström från solpaneler. Då försvann bara 5-10 procent av energin. Nu dök chansen upp att i större skala leda likström från solceller direkt till batterier och vidare till likströmsdrivna maskiner.


Elajo vände sig till Nexans
Elajo frågade Nexans efter kablar och utrustning i rätt dimensioner för att ta 360 volt likström, vilket motsvarar 230 volt växelström, från elcentralerna ut till maskinerna. Kablarna skulle även ta med fiberkabel innanför manteln, för att bilda ett stjärnnätverk för datatrafik.
  – Vi hade hybridkablar, men inte i denna design. Men vi har en forskningsavdelning och vi har kablar och maskiner. Eftersom detta var ett projekt i linje med vår strategi att ligga i teknisk framkant, så skapade vi den kabel de efterfrågade, säger Aron Andersson, produktchef vid Nexans.
Resultatet blev att Joma nu slipper elavbrott och samtidigt sparar energi. Skulle det vara för mörkt för att producera sol-el och ordinarie elnätet ligger nere, räcker batterierna i åtta timmar.
  – Innan de är slut, kan vi slå av servrar och datorer på ett ordnat sätt, säger Gustaf Josefsson, produktionsansvarig vid Joma som berättar att ventilation och bergvärmepump är nya områden att försörja med likström från sol-el. 
Hos Elajo pågår arbetet med att skapa en standard för att ta likström direkt till brukare, utan energiätande omvandlingar.
 – Jag ser att detta är framtiden. Inom fem år tror jag att vi ser en ren likströmvilla, säger Stefan Timhagen.

Kabelvärden Målskog_1_600
Aron Andersson, Yngve Josefsson, Gustaf Josefsson, Stefan Timhagen och Robert Landquist med den specialtillverkade kabel som leder likström ut i Jomas byggnader, men också innehåller fiber innanför manteln och därmed ger ett nytt fibernät "på köpet".

 

Läs även om Sobacken och Stokab i Kabelvärden #2, 2019.


Detta är en artikel i årets andra nummer av Kabelvärden. Många andra artiklar finns i den tidning som nu är på väg ut till alla våra prenumeranter. Du kan även läsa artikeln i den pdf-fil som finns här till höger.

Prenumerationen är kostnadsfri. Vill du prenumerera på tidningen, kontakta Åsa Dahlberg enligt nedan kontaktuppgifter.

Länkar:

Kontakt:

Åsa Dahlberg Redaktör
Tel 0325-80166
asa.dahlberg@nexans.com
Katrin Strömsjö Ansvarig utgivare
Tel 0325 - 80134
Katrin.Stromsjo@nexans.com