Nytt nummer av Kabelvärden: Digitala lärdomar och Småländskt stamnät

Nexans vässar sina digitala kanaler för utbildning och information - en satsning på ekonomi, miljö och våra installatörer. Dessutom hjälper vi Telia med säkrare stamnät. Läs nya numret av Kabelvärden.

Kabelvarden_1_2020_500
  Fevzi Ahmed lägger stamnät åt Telia.

Stamnäten, som transporterar datasignaler mellan Telias stationer, får allt mer trafik. Det nya nätet i Småland ökar
kapaciteten, men förstärker också säkerheten om delar av ett nät slås ut, av misstag eller sabotage. Säkerhetsskäl gör också att kabeln fått en annan sträckning än det tidigare stamnätet.

Krävande terräng
Akea vann Telias upphandling om att förlägga den 60 kilometer långa ribbonkabeln med 96 fibrer från Nexans. Thomas Christensen, platschef vid Akea i Helsingborg, får oss att se scener ur Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” när han berättar om arbetet.
  – Småland är som Småland är, säger han och skrattar. Det är mycket sten och berg i marken, vilket skapat en del bekymmer.

Flottning istället för att blåsa
Själva förläggningen gjordes i första hand med flottning, en metod som blivit ovanligare i takt med att mikrokabel gjort det möjligt att blåsa fiber långa sträckor.
  – Vi testade att blåsa, men en ribbonkabel är tyngre än en mikrokabel. Flottning är dock en beprövad metod, där vatten under högt tryck skickas in i kanalisationen så att kabeln, som drivs fram med en hydrauldriven matning, flyter fram. Men det kräver lite mer grejer och tillgång till vatten, i det här fallet en tankbil, berättar Thomas Christensen.
 


Detta är en artikel ur årets första nummer av Kabelvärden. I årets första nummer skriver vi också om Nexans satsning på digitala hjälpmedel för våra kunder. Vi berättar om hur vi tar fram installationsfilmer, att vi satsar på digitala utbildningar och att vi tar fram digitala hjälpmedel för att underlätta arbetet för våra installatörer. 

Kabelvärden är nu på väg ut till alla våra prenumeranter. 

Prenumerationen är kostnadsfri. Vill du prenumerera på tidningen, kontakta Åsa Dahlberg enligt nedan kontaktuppgifter. Du kan även läsa tidningen i den pdf-fil som finns här till höger.

 

Länkar:

Kontakt:

Gabriella Myrén Kommunikationschef
Tel 0325 80592
gabriella.myren@nexans.com
Åsa Dahlberg Redaktör
Tel 0325-80166
asa.dahlberg@nexans.com