Nexans lanserar INFRABIRD™, en innovativ lösning för att skydda utomhusskåp med fiberoptiska bredbandsanslutningar

Paris, 19 oktober 2020 – Nexans har utvecklat en innovativ lösning för att hjälpa telebolag att hantera problemet med obehörig åtkomst till deras bredbandsskåp. Detta smarta, nyckelfria övervaknings¬system för access och IoT har fått namnet INFRABIRD™ och kan på bara några minuter uppgradera ett passivt skåp till en smart molnuppkopplad resurs. 

INFRABIRD™-lösningen bygger på lågspänningssensorer som kopplar ihop bredbandsskåpen med IoT-nät, som exempelvis LoRa och Sigfox. Lösningen innefattar även ett smart lås, t.ex. batterilösa ILOQ S50, för att erbjuda nyckelfri åtkomst för behörig underhållspersonal, samt mobil- och webbapplikationer. Med denna lösning kan teleoperatörerna skydda sina kritiska bredbandsnoder genom att övervaka aktivitetsloggar och utomhusskåpens status.
 

"Den främsta fördelen med INFRABIRD™ är att den hjälper våra kunder att förbättra sina servicenivåer genom att göra bredbandsskåpen säkrare samtidigt som det kommer att gå snabbare att åtgärda ett eventuellt avbrott" 
säger Thibault Goulin, chef för digitala lösningar på Nexans. 

 

”Vi utvecklade denna lösning i nära samråd med kunder som berättade att de hade stora problem med att upprätthålla säkerheten i utomhusskåpen. De önskade sig ett system som informerade om någon försökte göra intrång, eller enklare saker som att någon inte stängt dörren ordentligt, vilket skulle kunna utgöra en risk för allmänheten.”

Nexans har använt sina expertkunskaper inom fiberoptiska nät för att utveckla INFRABIRD™ som en del i produktutbudet för bredbandsoperatörer. Lösningen är avsedd för montering i utomhusskåp som innehåller fiberoptik för bredbandsanslutningar mellan nätägare och kommersiella operatörer. Systemet installeras snabbt och enkelt, särskilt som det inte krävs extra strömtillförsel eller optofiberkablar. Batterilös, nyckelfri hantering minskar också underhållsbehovet eftersom det inte behövs några batteribyten.

Sedan lanseringen har runt 40 INFRABIRD™-system redan installerats vid känsliga bredbandsnoder. Nexans förväntar sig att detta antal kommer att öka kraftigt i samband med fiberinstallationer för bredband, och att man i Frankrike kommer att ha utrustat mer än 50 000 skåp med INFRABIRD™, eller något liknande system, till 2025.

Nexans har skapat ett referenssystem som snart kommer att bli standard för skydd av bredbandsanslutningar.

 

Mer om INFRABIRD™: Se video

Länkar: