Nexans tar hem order avseende leverans av ca 100 mil kabel för utbyggnad av Istanbuls pendeltågsnät

Kompletta kabellösningar för moderna stadstransporter.

Istanbuls tunnelbana2008-09-16 – Nexans, världsledande inom kabelindustrin, har vunnit ett exklusivt kontrakt värt 8,9 miljoner euro. Beställare är Istanbul Transportation Authority (IETT) och ordern gäller 988 km specialkabel till utbyggnaden av Istanbuls tunnelbane- och pendeltågsnät.

Nexans ska leverera 726 km lågspänningskabel och 262 km mellanspänningskabel till Gulermak-Dogus JV som är huvudentreprenör för projektet. Kablarna kommer att användas för eldistribution och likströmssystem i en 5,3 kilometer lång intercitylinje och en 15,6 kilometer lång tunnelbanelinje som väntas transportera 67 000 människor i timmen. Nexans, som redan tidigare medverkat i utbyggnaden av Istanbuls tunnelbana, skall även leverera belysningskablar till 20 nya stationer. Samtliga dessa kablar skall ha HFFR-höljen (halogenfria och brandhärdiga) som ska förhindra flamutveckling, innehålla låga gifthalter, ha låg korrosionsbenägenhet och låg rökutveckling. Därmed förbättras skyddet för både människor och tågutrustning.

Ungefär 30 procent av kablarna ska vara levererade i slutet av 2008 och resten i början av 2009. Installationen planeras vara färdig i slutet av 2009. Det är Nexans anläggningar i Tyskland som kommer att tillverka samtliga kablar.

– Vår lokala etablering i Turkiet i kombination med duktiga säljare och teknisk support bidrog till att vi vann ordern, säger Jean Fehlbaum som är Nexans globala segmentutvecklare inom Järnvägsinfrastruktur.


En marknad med stark tillväxt
De nya järnvägsförbindelserna utgår från huvudbussterminalen och sträcker sig till bostadsområdet Ikitelli och Olympiska byn och stadion i den europeiska delen av Istanbul. Syftet är att minska trafikstockningarna.

Utöver detta tunnelbaneprojekt planerar Turkiet också 2 600 km nya järnvägslinjer fram till 2020, varav flera höghastighetslinjer. En sådan utbyggnad skulle kräva investeringar på cirka 15 miljarder euro.

InnoTransINNOTRANS
23 - 26 september 2008
Berlin, Tyskland
Hall 18, monter nr 136

Länkar:

Kontakt:

Angéline Afanoukoe Press relations
Tel +33 1 78 15 04 67
Angeline.afanoukoe@nexans.com
Michel Gédéon Investor Relations
Tel +33 1 78 15 05 41
Michel.Gedeon@nexans.com

Nexans

Nexans är världsledare inom kabelindustrin och erbjuder med tyngdpunkt inom kraftöverföring ett omfattande urval av kablar och kabelsystemlösningar för infrastruktur, industri, installation och lokala nätverk (LAN). Nexans riktar sig till en rad marknadssegment från el- och telenät, vägar och järnvägar till skeppsbyggnad, olje- och gasindustri, kärnkraft, fordonsindustri, elektronik, rymdteknik, materialhantering och automation. Med industriell närvaro i 39 länder och kommersiell verksamhet över hela världen, har Nexans 22 800 anställda och en försäljning under 2007 på 7,4 miljarder euro. Nexans är noterat på Parisbörsen.