Nexans och TeliSwitchs Automatic Optical Distribution Frame (AODF) sätter en robot på att hantera korskopplingar i fiberoptiska nät

Innovativt korskopplingssystem (AODF) möjliggör fjärromkopplingar och tester för att minska risken för mänskliga fel och reducera driftstoppen i nätverk, en investering som återbetalar sig på mindre än ett år.

2014-02-18 – Nexans och TeliSwitch samarbetar för att marknadsföra innovativa automatiska optiska distributionsfält (AODF), dvs. förkontakterade korskopplingsboxar som gör att bredbandsoperatörer får möjlighet att spara in nätverksresurser och korta sina servicetider, särskilt för PoP-installationer (Point of Presence/närvaropunkter) på avlägsna och svårtillgängliga platser. TeliSwitchs unika patenterade AODF-teknologi, som bygger på att en robot utför helt repeterbara och pålitliga fysiska kopplingar av patchkablar runt en specialkonstruerad cylinder, erbjuds nu som en beståndsdel i en fullständigt integrerad nyckellösning kombinerad med Nexans sortiment av kablar, anslutningar, patchkablar och splitters för bredbandsnät.

Nexans och TeliSwitchs Automatic Optical Distribution Frame (AODF) sätter en robot på att hantera korskopplingar i fiberoptiska nät Besökare i monter G06 på mässan FTTH Council Europe som går av stapeln den här månaden, har möjlighet att se hur AODF utvecklats från ritbordet till en produkt som kan förhindra ohanterliga härvor av fiberkablar, ett vanligt och arbetskrävande problem med traditionella korskopplingsboxar (ODF:er).

AODF använder sig av en robot för att uppnå en säker och pålitlig korskoppling på den första fysiska nivån i optofibernätet, och patchkabelkontakten sitter alltid i rätt uttag. Tack vare fjärrstyrning behöver inte teknikerna åka ut på plats för omkopplingar och rutinarbeten, vilket sparar både tid och pengar. Tester kan också utföras på distans under perioder med lägre belastning, till exempel på nätterna. Och om det ändå uppstår något nätverksfel går det snabbare att reparera.

AODF-systemet är anpassat till närvaropunkter, koncentrationspunkte och multioperatörspunkter (PMI) med olika varianter för inomhus- och utomhusinstallationer. Det finns även lösningar för större format som tunnelbanenät och datacentraler. AODF-lösningen består utöver hårdvaran även av programvara för effektiv integration i tjänsteleverantörens arbetsflöde och erbjuder också möjlighet till nytänkande kring nätverkets uppbyggnad och processer.

– AODF-lösningen erbjuder först och främst förbättrad driftssäkerhet, minskade servicetider och kostnader.Tack vare fjärrkonfigurationen är det en investering som återbetalar sig på mindre än 12 månader, säger Jean-Christophe Monatlik, marknads- och utvecklingschef på Nexans. Vi planerar redan fälttester tillsammans med Stokab, den svenska teleoperatören som ägs av Stockholms stad och som är leverantör av ”svart fiber”.

Further information about AODF is available in this short video presentation:
http://www.youtube.com/watch?v=S3aQssKnptA

FTTH Council Europe
Stockholm
18 - 20 februari 2014
Monter G06

Länkar:

Kontakt:

Wallin Eva Kommunikationschef
Tel 0325-801 98
eva.wallin@nexans.com