Nexans levererar innovativ korskoppling till Stokab

2016-02-16: Stokab, som äger och förvaltar Sveriges största svartfibernät, har beställt en första automatiserad ODF (optiskt korskopplingsfält) från Nexans efter ett års framgångsrikt fälttest i Stockholm.

Nexans levererar innovativ korskoppling till Stokab i SverigeStokab bedriver bland annat verksamhet med hotspot-kommunikation som gör det möjligt för TV- och radiostationer att mycket snabbt, via optofiber, överföra data från ett trettiotal platser i Stockholm till sina studior. Denna verksamhet underlättas och förbättras nu med AODF-teknologin som utvecklats för att möjliggöra en global introduktion av moderna optofiberbaserade telekomnät. Teknologin bygger på fjärrstyrd och helautomatisk optisk korskoppling och test. Med en sofistikerad, men mycket lättanvänd programvara sköter en robot omkopplingarna på bara några minuter, vilket ska jämföras med att skicka tekniker till olika platser i tät Stockholmstrafik.

Med AODF uppnås en säker och pålitlig korskoppling på den första fysiska nivån i optofibernätet, och patchkabelkontakten sitter alltid i rätt uttag. Tack vare fjärrstyrning via ett webbaserat gränssnitt behöver inte teknikerna åka ut på plats för omkopplingar, vilket sparar både tid och pengar. Tester kan också utföras på distans under perioder med lägre belastning, till exempel på nätterna. Och om det ändå uppstår något nätverksfel går det snabbare att reparera.

– Nexans är sedan 20 år tillbaka stolt leverantör av bandfiberkabel med spårkärna samt tillbehör till Stokab, som äger och driver världens största öppna och oberoende svartfibernät. Nexans har kontinuerligt lanserat nya lösningar för denna marknad, och AODF är ännu en ny viktig produkt för s.k. svarta fibernät. AODF har utvecklats i samarbete mellan Nexans och TeliSwitch Solution, säger Lars Josefsson, Nexans affärsområdeschef för Installation, Telekom och Elnät.

– Vi arbetar ständigt med att förbättra vårt erbjudande till kunderna. Med AODF-roboten från Nexans får vi nu möjlighet att snabbt och smidigt erbjuda svartfiberanslutningar till ett stort antal platser, berättar Staffan Ingvarsson, Stokabs VD.

Mer information om AODF finns i denna korta videofilm

Länkar:

Kontakt:

Wallin Eva Kommunikationschef
Tel 0325-801 98
eva.wallin@nexans.com

Om Nexans

Nexans tryggar tillgången på energi genom sitt stora och varierade utbud av kablar och kabellösningar som förbättrar våra kunders verksamhet och resultat världen över. Nexans ambition är att vara en samarbetspartner och ett stöd för kunderna inom fyra huvudaffärsområden: kraftöverföring och distribution (till havs och på land), energiresurser (olja och gas, gruvdrift och förnybara energikällor), transporter (väg, järnväg, flyg och fartyg) och installation (kommersiella byggnader, bostäder och datacentraler). Nexans strategi bygger på en ständig innovation av produkter, lösningar och tjänster, kompetensutveckling för medarbetare, utbildning av kunder och introduktion av säkra industriprocesser med så liten miljöpåverkan som möjligt.
Under 2013 blev Nexans det första företaget i kabelindustrin som bildade en stiftelse för att främja långsiktiga projekt som ger utsatta samhällen runt om i världen tillgång till energi.
Nexans är en aktiv medlem i Europacable, den europeiska organisationen för ledar- och kabeltillverkare, och har undertecknat Europacable Industry Charter. Denna deklaration uttrycker medlemmarnas åtagande att följa principerna och målsättningarna att utveckla etiska, hållbara och högkvalitativa kablar.
Med en industriell närvaro i över 40 länder och försäljningskontor över hela världen, hade Nexans 2014 närmare 26 000 anställda och en omsättning på 6,4 miljarder euro. Nexans är börsnoterat på NYSE Euronext Paris, avdelning A.
För mer information, besök www.nexans.se.