Kablar till världens första havsvindpark

Efter kvalificering av sin 66 kV-kabelteknologi i ett Carbon Trust-program har Nexans fått en order på inter array- och exportkablar till Blyth havsvindpark.

2016-09-15 – VBMS har valt Nexans kabelteknologi till världens första havsvindpark med spänningsnivån 66 kV. Som en del i VBMS kontrakt med EDF Energy Renewables ska VBMS använda Nexans 66 kV-system i Blyth Offshore Demonstrator Wind Farm-projektet för att förbinda vindturbinerna ute till havs med elnätet på land. Då turbinerna för havsvindkraft blir allt större kommer Nexans nya teknik för 66 kV att förbättra kostnadseffektiviteten i hela livscykeln jämfört med 33 kV-systemen.

Nexans levererar kablar till världens första havsvindpark med en spänningsnivå på 66 kVBlyth Offshore Demonstrator Wind Farm-projektet, beläget 5,7 km utanför hamnen i Blyth i nordöstra England, består av tre delområden med fem vindturbiner vardera. Ett inter array-kabelnät på 66 kV och separata exportkablar som ska svara för energiöverföringen till land. Sjökabeln på 66kV kommer att tillverkas och testas av Nexans specialfabrik i Hannover, Tyskland, innan den levereras i ett stycke under 2017. Anslutningsdonen ska tillverkas av Nexans Power Accessories i Erembodegem, Belgien, och är en vidareutveckling av den beprövade tekniken för 33 kV.

Matthias Kirchner, chef för mellanspänningssjökablar på Nexans, säger:
– Nexans slutförde nyligen sin kvalificering av 66 kV PEX-isolerade sjökabelsystem (kabel och tillbehör) som en del i Carbon Trusts program Offshore Wind Accelerator (OWA) som stöds av Storbritanniens energi- och klimatförändringsdepartement (DECC) och den skotska regeringen. Konstruktionen och effektiviteten i vårt aluminiumlaminerade plasthölje uppskattas av experterna i branschen. Vi är extremt nöjda över att ha fått detta uppdrag av VBMS och deras kund EDF Energy Renewables, där vi blir de första att visa upp vårt 66 kV-system för havsvindparker.

Philippe Gastineau, försäljnings- och marknadsföringschef för Nexans affärsområde High voltage & Underwater Cable, tillägger:
– Detta projekt illustrerar på ett utmärkt sätt Nexans banbrytande lösningar för havsvindkraft, som utökar möjligheterna för produktion av förnybar energi och är ett komplement till 33 kV-systemen. Genom detta kontrakt, och det nyligen tecknade kontraktet med Statoil för Hywind Pilot Park, kan Nexans definitivt räkna sig som en ledande innovatör inom havsvindkraft.

Länkar:

Kontakt:

Wallin Eva Kommunikationschef
Tel 0325-801 98
eva.wallin@nexans.com

Om Nexans

Nexans tryggar tillgången på energi genom sitt stora och varierade utbud av kablar och kabellösningar som förbättrar våra kunders verksamhet och resultat världen över. Nexans ambition är att vara en samarbetspartner och ett stöd för kunderna inom fyra huvudaffärsområden: kraftöverföring och distribution (till havs och på land), energiresurser (olja och gas, gruvdrift och förnybara energikällor), transporter (väg, järnväg, flyg och fartyg) och installation (kommersiella byggnader, bostäder och datacentraler). Nexans strategi bygger på en ständig innovation av produkter, lösningar och tjänster, kompetensutveckling för medarbetare, utbildning av kunder och introduktion av säkra industriprocesser med så liten miljöpåverkan som möjligt. Under 2013 blev Nexans det första företaget i kabelindustrin som bildade en stiftelse för att främja långsiktiga projekt som ger utsatta samhällen runt om i världen tillgång till energi. Nexans är en aktiv medlem i Europacable, den europeiska organisationen för ledar- och kabeltillverkare, och har undertecknat Europacable Industry Charter. Denna deklaration uttrycker medlemmarnas åtagande att följa principerna och målsättningarna att utveckla etiska, hållbara och högkvalitativa kablar. Med en industriell närvaro i över 40 länder och försäljningskontor över hela världen, hade Nexans 2016 närmare 26 000 anställda och en omsättning på 5,8 miljarder euro. Nexans är börsnoterat på NYSE Euronext Paris, avdelning A. För mer information, besök www.nexans.se.

www.nexans.com