Nu värms Nexans lokaler av återvunnet trä

I veckan invigdes ett nytt bioenergisystem som gör det möjligt för Nexans att återvinna 700 ton trärester per år för att värma upp sina lokaler - ett viktigt bidrag för att minska företagets klimatpåverkan.

Sedan årsskiftet värms Nexans lokaler i Grimsås med hjälp av två flispannor. De två pannorna, med en effekt på 1,25 MW var, har ersatt företagets oljepannor - ett steg i rätt riktning för både hållbarhet och miljö.

- Ur miljösynpunkt är det här ett riktigt lyft. Vi betalade tidigare cirka 100 000 kronor varje år för att frakta bort trärester till återvinning. Nu kan vi återvinna restmaterialet själva, får värme till våra lokaler och slipper betala fraktkostnader, säger Annika Hedebark, miljöchef på Nexans.

Den 21 mars invigdes Nexans nya bioenergisystem. Vid invigningen deltog Heike Sengstschmid, VP Corporate Industrial Operations för Nexanskoncernen, Anne-Lise Aukner, vd Nexans Sweden, representanter från Tranemo kommun och Länsstyrelsen, leverantörer, entreprenörer och medarbetare.

- På Nexans jobbar vi kontinuerligt med att begränsa vår verksamhets klimatpåverkan. Det gör vi genom att utveckla våra produkter, våra processer och det sätt på vilket vi bedriver vår verksamhet. Under 2019 kommer all den energi vi nyttjar i vår produktion att vara miljövänlig, sa vd Anne Lise Aukner innan hon lämnade ordet över till Heike Sengstschmid som med ett spadtag flis invigde de nya flispannorna.

Nexans nya bioenergisystem är delvis finansierat via stöd från Klimatklivet, ett led i att få ett fossilfritt Sverige 2045. Klimatklivet står för 45 procent av investeringen – resterande del betalar Nexans.

Flispannor invigning Nexans - Heike och Anne-Lise
Heike Sengstschmid, Nexans VP Corporate Industrial Operations och Anne-Lise Aukner, vd Nexans Sweden.
Flispannor invigning Nexans - Heike
Heike Sengstschmid, Nexans VP Corporate Industrial Operations, förrättade invigningen. 
Flispannor invigning Nexans - blommor
Nexans fabrikschef Syamend Al Ali, projektledare Per Bergqvist, Mikael Rigert, delägare BSV och Staffan Lundegårdh, vd Ariterm.
Flispannor invigning Nexans - Per och Annika
Nexans miljöchef Annika Hedebark och projektledare Per Bergqvist framför en av flispannorna.


 

Kontakt:

Wallin Eva Kommunikationschef
Tel 0325-801 98
eva.wallin@nexans.com