Från projektering till uppkoppling på mindre än ett år

Karin och Olle Johansson, privatpersoner i intresseföreningen Toppen på Gislaved.

Karin och Olle JohanssonNär hörde ni talas om fiber första gången?

Ole: Jag tror det var 1976, då insåg jag inte att det skulle bli en kommunikationslösning för gemene man.

Karin: Jag hörde talas om det i mitten, slutet av 80-talet genom jobbet.

Hur gick ni praktiskt tillväga när fibernätverket installerades?

Olle: Vi har en intresseförening för landsbygdsutveckling där vi bor, den drev fiberprojektet. Vi uppvaktade Biggnet (en nätbyggare som blev uppköpta av Svenska Stadsnät som i sin tur blev uppköpta av Telia). De var med på att skapa en samverkanslösning med Eon.

Karin: Eon kom in i bilden efter stormen Gudrun och det var de som projekterade nedgrävningen av elnätet i området. Samtidgit kunde vi få våra fiberrör nedlagda. Fastighetsägarna fick sedan gräva ner fiberslangen till respektive fastighet.

Varför blev det Nexans som levererade produkterna?

Olle: Vår nätbyggare Biggnet använde sedan tidigare Nexans produkter.

Hur lång tid tog det att få fiber till hemmet?

Karin: Från projektering till första fastighetens uppkoppling tog det mindre än ett år. Det var 2007 och året efter hade vi högtidlig invigning.

Vad kostade det?

Karin: Hela paketet kostade varje fastighetsägare cikra 4 000 kronor då. De som väljer att ansluta sig i dag får betala cirka 15 000 kronor.

Vad upplever ni som den största fördelen med fiber i hemmet?

Olle: Helt klart att det är en snabb och säker kommunikationslösning.

Vad är er erfarenhet, har värdet på hus med fiber i området förändrats?

Karin: Jag vet inte, men med tanke på den dåliga mobiltäckningen (inomhus) i området, så skulle inte mobilt internet vara ett alternativ.

Vilka tjänster använder ni er av i dag?

Olle: Vi har internetuppkoppling, IP-telefoni (så vi behöver inte oroa oss för att Telia stänger ner det fasta kopparnätet) och TV via samma fiber.

Var det några som inte var med på "fibertåget"?

Olle: Det var några stycken. Just nu pågår det ett arbete med att fånga upp dem. I vår lilla by var det bara en som avstod från att vara med och den fastigheten såldes förra sommaren. De nya ägarna var missnöjda med att det inte fanns fiber. De försökte både med mobilt bredband och mobiltelefoni men det fungerade inte. Som tur var hade vi andra i byn passat på att lägga ned en slang till den fastigheten när vi ändå gick förbi med våra slangar. Gissa om de blev glada när de fick reda på det.

Vilka råd har ni att ge till andra som funderar på fiberprojekt?

Olle: Det krävs några eldsjälar som är beredda att ta på sig drivande roller. Var tydliga med att informera på ett lättförsåeligt sätt. Att prata om överföringshastighet och brandbredd kan ofta vara förvillande och skrämmande, använd enkla bilder och liknelser.

Karin: Se fiber som en framtidsförsäkring. Du kanske inte tycker att du behöver det, men tänk framåt på dem som ska ta över efter dig.