Välj en entreprenör som vet vad de pratar om, en rådgivare

Olle Jonsson,entreprenör FNC Projekt AB

Olle JonssonHur länge har du hållit på med fiberprojekt?

Jag började med detta 1989, då var det enbart långdistansprojekt som gällde.

Vad är viktigt att tänka på vi valet av entreprenör?

Välj någon som vet vad de pratar om, en rådgivare. Någon som har kunskap om hela processen, från start till mål. Det är också viktigt att få hjälp med att bygga själva fiberstrukturen. Billigast är inte alltid bäst och kom ihåg att det går att söka bidrag.

Spelar det någon roll vilka produkter man använder?

Absolut, du får det du betalar för. Det finns många lycksökare där ute. Använd produkter från en välkänd leverantör, någon som varit med länge, det är en garanti för att det kommer att fungera.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med luft- kontra markkabelinstallation?

Jag har egentligen inte erfarenhet av luftinstallation men har svårt att se några fördelar som inte markinstallation har. Möjligtvis är det ett bättre alternatriv i området där det är svårt att gräva.

Vilket är det vanligaste misstaget byalag gör när det gäller fiberprojekt?

De planerar inte tillräckligt noggrant, utan är ivriga att komma igång så fort som möjligt. De ser också ofta för mycket till priset, i stället för att se till helheten och få den optimala lösningen på lång sikt.

Vilka råd har du att ge till byalag som funderar på fiberprojekt?

Utse en person som har den totala överblicken av fiberprojektet. Någon som tänker framåt och har en heltssyn över området. Att installera fiber är en engångskostnad, snåla därför inte på till exempel för smala rör, det kommer du att ångra i framtiden.

Vad gör Nexans till en bra samarbetspartner?

Vid problem, vilket inte händer speciellt ofta, ställer de upp till etthundra procent och kommer med en gång, Annars är det väl att de har ett bra produktsortiment och att det går att lita på dem.

Hur fick du kontakt med Nexans första gången?

Det minns jag inte riktigt, men vi har arbetat tillsammans länge, med undantag för en kort period då jag var i Danmark.

Har du något fiberprojekt du är speciellt nöjd med?

Vårt företag håller i fiberprojekt och ser till att de bli av, från ax till limpa. Entreprenörer hyr vi in från uppdrag till uppdag. I fjol genomförde vi tre projekt som innebar att 275 fastigheter fick fiber till hemmet. Jag är lika nöjd med alla projekt. Nu har vi ytterligare 1 500 fastigheter på gång.

Har du själv fiber hemma?

Så klart, men bara i källaren eftersom jag bor i en bostadsrätt.