Kortaste vägen är inte alltid den bästa

John Svenningsson, entreprenör Johns Gräv & Service AB

John SvenningssonHur vanigt är det med uppdrag som handlar om att gräva ned fiber?

Jag samarbetar med EKB så det blir en hel del grävande för dem, men då är det inte bara fiber utan också elkabel. Rena fiberprojekt brukar det bli ett par om året, men min känsla är att det kommer att öka.

Vad är viktigt att tänka på vid sådana projekt?

Förberedelser är det viktigaste och att alla är överens om hur de ska ha det. Alla markägare måste vara tillfrågade och alla kostnader godkända innan spaden sätts i jorden.

Vad kan man stöta på för problem?

Ofta går det väldigt smidigt men ibland saknar man en samordnare, en kontaktman som blir kanalen till övriga i till exempel byalaget. Tålamod kan ibland vara ett problem, man vill komma igång snabbt och hinner inte vänta in alla fakta som behövs. För mig som grävare är det inte alltid den kortaste vägen som är den bästa eller smidigaste.

Berätta om ett projekt som blev väldigt lyckat?

Jag kan inte komma på något projekt som inte blivit lyckat, men om jag måste säga ett får det bli Sengårdshult där jag själv bor. Eon gjorde ett stort projekt med mästan fem mil kabel där det samtidigt plöjdes ned ett stamnät av fiber. Därifrån fick varje by plöja ned sin egen fiber. Något som fungerade väldigt bra, då det var gott om drivande personer. Jag hade själv fördelen att mer eller mindre känna de flesta bysamordnare. Det blev en del ganska långa privata plöjningar, närmare två kilometer. Men det fungerade bra och tack vare fina marker kunde kostnaderna hållas nere.

Har något gått snett någon gång?

Den som inte gjort fel har heller inte gjort något. Visst händer det att det går fel, man gräver av någon tele- och elkabel ibland, men det har aldrig varit några större kablar. Jobbigast var väl när jag plöjde av en jordvärmeanläggning på fyra ställen.

Vad kännetecknar en riktigt bra grävare?

Han är bra på att strukturera och ligger ofta två-tre dagar före i tankarna. Min erfarenhet är att det genom bra planering går att spara mycket pengar.

Spelar det någon roll vilka produkter man använder?

För mig har det ingen större betydelse. Jag får bara vara lite försiktigare när det är fiber jag gräver ned. Slangar är enklare att hantera och går ju att skarva själv, vilket inte är så lätt med en armerad fiberkabel.

Vilket är det vanligaste misstaget personer gör när det gäller fiberprojekt?

Det klart vanligaste misstaget är att det är för många kockar, det blir då lätt en hel del onödiga frågor. Sedan tycker jag det är synd att alla i byn inte alltid hänger med på fiberprojektet. Visst, det kan vara ganska stora pengar, men lågsiktigt tror jag man tjänar på det.

Vilka råd har du att ge till personer/byalag som funderar på fiberprojekt?

Utse en samordnare! Arbetet blir så mycket enklare och slutresultatet alltid bättre. Blanda också in entreprenören i ett tidigt skede, sätt er tillsammans och studera en aktuell karta och ta även en titt i verkligheten. Lyssna på grävarens erfarenheter, den närmaste vägen blir inte alltid den billigaste.

Har du själv fiber hemma?

Ja, sedan 2007 kör jag TV och dator via fiber, det är helt suveränt.