Chansa inte, köp beprövade produkter

Bengt Olsson, entreprenör PEAB Växjö

Bengt OlssonHur länge har du hållit på med fiberprojekt?

Jag började med fiber i slutet av 80-talet, tror det var 1989. Då var det inte aktuellt med fiber till privatbostäder, det var större nätdragningar som gällde. Från början var det direktförlagda kablar, sedan skulle det plöjas och läggas slangar, i dag blåser vi allt.

Vad är viktigt att tänka på vid valet av entreprenör?

Välj kända entreprenörer som du kan lita på. Ta referenser och hör hur det har fungerat hos andra.

Spelar det någon roll vilka produkter man använder?

Det är klart det gör. Mycket av de importerade produkterna är inte tillverkade för att tåla svenska förhållanden. Klimatet är en viktig faktor man måste ta hänsyn till. Du får vad du betalar för och kvalitet i nätet lönar sig, så enkelt är det. Och det gäller alla komponenter. Det är också viktigt att välja en fiberkabel som går bra att blåsa.

Vad är fördelarna respektive nackdelarna med luft- kontra markkabelinstallation?

Jag drar bara fiberkabel i mark. Stolpar blir krångligt, antingen ska det sättas upp nya eller så får man använda befintliga och då krävs det avtal. I södra Sverige har vi ju också stormar då och då, till exempel Gudrun, då är luftledningar inte något bra alternativ.

Vilket är det vanligaste misstaget byalag gör när det gäller fiberprojekt?

Man använder för små brunnar, klena skåp och för liten kanalisation. Det innebär ofta att det blir svårt att bygga vidare på nätet. Allt handlar om kunskap.

Vilka råd har du att ge till byalag som funder på fiberprojekt?

Använd rätt material och snåla inte på slangar med kvalitet. Materialkostnaden är förhållandevis liten i sammanhanget. Försök undvika det skräp som finns på marknaden.

Vad gör Nexans till en bra samarbetspartner?

De tillverkar kvalitetskablar helt enkelt. Det som dessutom är bra är att kablarna är lättinstallerade. Och så kan du få valfria längder, vilkt innebär att man slipper onödiga skarvar och höjer därmed kvaliteten i nätet.

Hur fick du kontakt med Nexans första gången?

Det var 1994 och sedan dess har jag arbetat mer och mer med dem. I dag har vi en personlig men professionell relation.

Har du något fiberprojekt du är speciellt nöjd med?

Det måste bli det som finns där jag själv bor, Kvarnamåla. Det i Bäckaby blir också bra. Gemensamt för dessa projekt är att jag fick bygga dem som jag ville. Därför använde vi 32-slangar mellan skåp och brunnar och 16-slangar till fastigheterna. Om man använder 32-slang är det möjligt att blåsa in en kabel till om nätet behöver utökas.

Finns det något du vill tillägga?

En genomtänkt projektering av nätet är grunden för ett bra nät. Därefter väljer du en seriös gräventreprenör och någon som installerar och svetsar fibern. Där läggs bokstavligen grunden till hur bra fiberprojektet ska bli samtidigt som konflikter förebyggs.