Fiber på landsorten

Eldsjäl som brinner för bredband

Hans BarringerHans Barringer ville ha ett säkert och snabbt bredband hem till huset i det lilla samhället Laxvik. Men när leverantören tyckte att för få Laxviksbor anmält sig tog han saken i egna händer. Då fick han med sina grannar och nu kan alla i Laxvik ansluta sig till Halmstads Stadsnäts fibernätverk.

Laxvik ligger vackert vid havet, en knapp mil söder om Halmstad. Här bor runt 250 bofasta invånare och nästan lika många sommargäster. Men trots det öppna läget vid Kattegatt har många i samhället problem med täckningen till mobiltelefonerna, vilket också påverkar det mobila bredbandet. Även tv-mottagning via antenn är besvärlig för vissa hushåll.

Men ett utskick från Halmstads Stadsnät, som frågade om Laxviksborna var intresserade av bredband till hemmen via fiber, lockade till en början enbart några få. Bara 29 procent av de 163 fastigheterna tackade ja. Stadsnätet valde därför att inte dra något nät. Det retade Hans Barringer som bott i Laxvik till och från sedan 1945. Och det var inte mindre irriterande att invånarna i grannbyn Påarp skulle få fibernät – via en kabel som drogs genom Laxvik!

Hans Barringer försökte få med sig Villaägarföreningen i trakten, men utan resultat.
– Då tog jag på mig rollen som ambassadör och därmed kontaktperson för dem som var intresserade. Jag gick runt i Laxvik och pratade om fördelarna med fiber till hemmet och jag ringde upp sommargäster. Jag tog också hjälp av två andra Laxviksbor som jag visste också skulle vara drivande och de kontaktade sina grannar, berättar Hans Barringer.

Snart hade Hans och hans vänner fått med sig 60 procent av fastigheterna i Laxvik.

Det fick Halmstads Stadsnät att ändra sig och nu är majoriteten av Laxviksborna anslutna till nätet.

4 800 kronor kostade anslutningen för dem som gick med i den första installationsom-gången, mot 18 000 kronor som det skulle kosta att gå med senare. Därutöver betalar man 125 kr/månad i avgift till Stadsnätet. Den enda motprestation som krävdes för att få det låga priset var att fastighetsägaren grävde ett dike för kabeln mellan tomtgränsen och huset.

– Men det räckte med ett 30 centimeter djupt dike. Jag valde själv att lägga ner en 20 millimeters vattenslang i diket som jag stoppade in fiberkabeln i för att skydda den. Men själva installationen i huset gjorde Halmstads Stadsnät, berättar Hans Barringer.

I dag kan Hans Barringer och de andra Laxviksborna som tog erbjudandet om fiber inte bara surfa snabbt utan även tala i IP-telefon och se på tv via nätet.
– På sikt pratar man också om kopplingar till socialtjänsten och andra kommunala tjänster, säger Hans Barringer.

Enligt Hans Barringer har de som valt att ansluta sig i första omgången fått ett bra argument om de ska sälja sitt hus, att köparen inte behöver betala 18 000 för att få bredband.

Utan Hans Barringers engagemang hade detta nog inte varit möjligt.
– Den personliga påverkan är viktig, det räcker inte med att skicka ut ett papper. Sedan tror jag att nätföretagen måste jobba med eldsjälar och se till att få tillgång till riktigt bra information som de kan sprida.

Fem steg mot ett landsortsnät

  1. Prata med grannarna för att få med så många som möjligt.
  2. Bilda en ekonomisk förening som kan ge skalfördelar vid inköp.
  3. Vik upp skjortärmarna och organisera projektet.
  4. Välj entreprenörer, jämför priser och ta referenser. Skriv ett avtal.
  5. Anslutningarna till huset görs av den enskilde fastighetsägaren.