Solceller

Nexans hjälper Equinor med att ansluta deras första flytande solenergianläggning

2021-aug-17

  • Nexans långsiktiga partner i utvecklingen av förnybar energi kommer att delta i världens första pilotprojekt för distribution av en flytande solenergianläggning i Norge.
  • Nexans kommer att använda sin gedigna expertis inom havsbaserade vindprojekt för att leverera en pålitlig strömkabel.


Paris, 28 juli 2021 - Nexans har tilldelats ett kontrakt av Equinor för leverans av kraftkabel för deras i flytande solenergianläggning utanför Frøya i Norge. Detta pilotprojekt är planerat att anslutas till nätet i december 2021 och kommer att bli världens första flytande solenergianläggning i väderutsatta havsområden.


Den flytande anläggningen på Frøya kommer att ha en yta på 80 x 80 meter, med en höjd av mindre än 3 meter över havet, och den kommer att ha solpaneler som kan producera 1 megawatt.


Flytande solkraftverk för elproduktion är nu bland de snabbast växande förnybara teknikerna när regeringar och investerare runt om i världen utforskar alla möjligheter för säkrare, hållbar och koldioxidfri energi. 10 gigawatt av vår förnybara energi förväntas komma från nya flytande solenergiprojekt år 2025.


Nexans kommer att leverera en 22 kW kraftkabel om 5 km som ansluter den flytande plattformen från det grunda havsområdet till land. Den mest utmanande aspekten av kabelsystemet är att hantera de dynamiska belastningarna när anslutningen på plattformssidan rör sig upp och ner med vågorna.

Nexans använder en kabeltyp som har prövats i havsbaserade vindkraftparker och fiskodlingar. Kabeln kommer att tillverkas vid fabriken i Rognan i Norge.
 

“ Vårt uppdrag för Nexans är att elektrifiera världen. Detta innebär att utforska alla möjligheter att hjälpa till att utveckla nya källor till grön energi. Så vi är mycket glada över att återigen kunna arbeta med Equinor på ett riktigt spännande projekt som skjuter gränserna för vad som är möjligt i produktionen av förnybar energi offshore. ”

Krister Granlie

Nexans Vice President for Submarine Telecom and Special Cables Business Unit

Din kontakt

Catherine Garipoglu

Communication

Minaa El Baz

Communication

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng