Företaget

Kabelvärden #1 2022: AXQJ Easy - en revolution

2022-maj-19
Claes Andersson, Hanna Larsson och Eric Nordetun från Nexans

AXQJ Easy - lättskalad, flexibel och halogenfri

Berättelser om nyheter i kabelvärlden rör sig ofta om myrsteg – en till två procent hit eller en millimeter dit. Men nu är både Aron Andersson, Nexans Swedens produktchef för kraft- och installationskabel, liksom Mats Isaksson, produktionschef vid LKAB i Gällivare, ivriga att berätta.
  – Det här är en revolution! Det är en helt ny generation kabel, utbrister Aron Andersson.
  – Absolut, fyller Mats Isaksson i. Vi på LKAB sparar tid och arbetsmiljön blir mycket bättre. Och jag tror att det inte bara är vi i gruvan som kommer att bli glada över den nya kraftkabeln som Nexans har har tagit fram. Jag kan tänka mig att alla som monterar kabel på stegar kommer att bli lyriska.

Kabeldragning i gruvan
Men vi får ta det från början. LKAB:s gruva i Gällivare är ett jättelikt underjordiskt nätverk av gångar som sträcker sig mellan ett tiotal malmkroppar. Här jobbar runt 1 700 personer, varav närmare 600 är anställda på LKAB. Under jord finns cirka 40 mil asfalterad väg och runt det dubbla oasfalterad.
  I och mellan gruvgångarna dras kabel till elcentraler som sitter med ett mellanrum på runt 250 meter, oftast används en kabel med en area på 150 mm2 och en ytterdiameter på dryga 40 millimeter. Det rör sig om åtskilliga kilometer varje år som hängs upp på krokar och träs över vattenrör och ventilationstrummor som sitter högt upp i orten.
  För tre år sedan besökte Nexans LKAB i Gällivare. Nexans representanter fick en sträng tillsägelse av elinstallatörerna, som klagade på att kraftkablarna var styva som spett.
  – De sade till oss att vi måste göra något åt det de stela kraftkablarna, som dessutom var svårskalade, berättar Aron Andersson.

Ett känt problem
Aron Andersson var knappast överraskad. Faktum är att det var ett känt problem i hela världen, och gällde alla tillverkares halogenfria kablar. För eftersom dessa kablar måste tåla bland annat värme, kyla och vassa stenar utrustas de med en tjock mantel, där kraven på att de måste vara halogenfria ytterligare bidrar till styvheten.
  Men Aron Andersson tog ändå med sig önskemålet hem till Grimsås. Nexans har utvecklat kraftkabeln AXQJ EasyTM 1 kV. Den underlättar kabeldragning, minskar risken för skärskador och förbättrar arbetsmiljön. Det var elektrikerna i LKAB:s gruva i Gällivare som satte Nexans på spåren. I Grimsås älskade de utmaningen från gruvan.

  Det tog nästan två år, men så en dag landade en kabel på Mats Isakssons bord – den kabel som senare skulle döpas till AXQJ Easy 1 kV. Den var inte bara mjukare än de gamla kablarna.
  – Den var mycket mjukare. När vi testade den var det bara att trä den över rören och ventilationstrummorna och så kom den ner på andra sidan. Tidigare stack kablarna rakt upp i taket om vi inte förbockade dem innan vi trädde dem över ett hinder, berättar han.
Dessutom var den lättskalad.
  – Alla tidigare kablar hade haft en mantel som var svår att skära i och det gjorde att man fick ta i som sjutton när man skulle skala, med risk för att man skulle slinta och skära sig. Den nya kabeln är hur lättskalad som helst, säger Mats Isaksson.

Många tester både i labbet och produktionen
Vad hade då hänt? Aron Andersson har lite svårt att svara i detalj. Han hade lämnat in problemställningen till utvecklingsavdelningen och labbet i Grimsås och litat på att de skulle göra jobbet.
  – Det jag vet är att de tittade på flera nya material, och att de gjorde ett oändligt antal tester innan de kom fram till rätt lösning. Därefter blev det många tester i fabriken för att få till produktionen, berättar han.

Läs hela reportaget i den bifogade pdf:en längst ned. Filmer där vi visar AXQJs egenskper hittar du i nyheten till höger.

 

relaterade nyheter
Installation

Nya generationens kraftkablar är här!

2022-apr-04

Relaterade dokument

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng