Installatörer på fabriksbesök

30 maj 2023

Från Instagram till verklighet!

På morgonen 25:e maj dök ett glatt och förväntansfullt gäng  av egenföretagare och installatörer upp hos portvakten vid Nexans fabrik i Grimsås. Det var främst Nexans adventstävling på Instagram i samarbete med @willefix_ab som tagit hit dem. Och vilken dag det blev!

@willefix_ab, @elektriker_henrik, @ctteknikab, @eddie_elektriker, @elektriker_roman, @ofselochlarm, @elektrikernab och Jonas Bagge möttes upp av Nexans Sofia Stocks, digital marketing coordinator, Jonas Brännström, produktchef installation samt Jesper Gunnarsson, produktchef larm och säkerhet.

Alla dessa personer är en del i den viktiga klimatomställningen och elektrifieringen av Sverige. Att vi kan träffas och diskutera hur verkligheten och installatörernas vardag ser ut är en förutsättning för att vi som kabelleverantör ska kunna utveckla och leverera de produkter och egenskaper som efterfrågas. Det är också ett tillfälle att visa upp vår fabrik, hur man tillverkar kabel 2023 och vilka fördelar det är med att välja kabel som är utvecklad och tillverkad i Sverige.

Efter en inledande säkerhetsgenomgång och snabb presentation av vilka alla är dras den första göteborgsvitsen ”kulo höra” vilket sätter ribban för dagen. Nexans Lars Josefsson, General Manager Nordics, kommer förbi och äter frukost med gänget. Vinnargänget är oerhört nyfikna och engagerade så redan här spricker dagens tidsplan men låt oss vara ärliga, powerpoints i all ära men alla är intresserade av produktionen och mänskliga möten. Så vi beger oss ut på fabriksgolvet direkt utan några presentationer i ryggen men med vad det ska visa sig mängder av frågor.

Rundvandringen startar i kraftkabelproduktionen där tillverkningsprocessen ifrån att dra koppar till att ledarna får isolering, skärm och en mantel på sig gås igenom. Gänget vill ha många extra stopp så omvägar och utflykter till andra maskiner som passerar görs. Jonas Brännström ger upp tidsplanen för dagen och gör sitt bästa för att hinna svara på alla frågor som uppstår

”hur funkar det här?”
”varför gör man så?”
”när gör man detta?”
”hur påverkar det?”
”hur många meter?”
”vilken hastighet?” osv.

Hanna Larsson in the laboratory

Nexans Hanna Larsson, development engineer laboratory, möter upp gänget på labbet. Hanna går bland annat igenom typprovning, materialutveckling, materialadministration. Hon visar upp labbets ”skafferi” och hur de blandar Nexans plaster själva i labbet. För att alla ska förstå processen dras liknelser till surdegsbak och micromat. Ett materialtest genomförs och rummet för brandtester lockar uppmärksamhet. Stämningen är fortsatt glad och engagerad så även Hanna blir bombarderad av frågor om högt och lågt. Hur Nexans kablar står sig i hetta och kyla visas genom ugnar och frysskåp och installatörerna ifrån västkusten fantiserar hur det skulle vara om även havet hade 60 grader varmt saltvatten som vattenbadet där några kablar just nu testas.

Efter några extrastopp av gänget väntar klassisk husmanskost i Nexans egna matsal. En viss matkoma lugnar ner det energiska gänget något. Ett lugn som försvinner så fort de sätter sin fot i ringslagningen och ser de automatiserade förpackningsmaskinerna. Ögonen lyser upp som på barn och det ska kollas nära (och då menar vi nära) och de hoppar i extas när hela flödet flyter på.

En självkörande truck, AGV, kör förbi och likt en förskoleklass släpper installatörerna allt annat fokus och följer efter den till färdigvarulagret där Mathias Nyström, logistics administrator, går igenom produkternas sista färd genom Nexans lokaler innan de levereras till grossisterna. Mobiltelefonerna åker fram och glädjetjut ekar genom lokalerna när de ser det nästan ljudlösa automatiserade flödet. Boys will be boys.

Klockan har tickat iväg så Jesper Gunnarsson får hålla en snabb genomgång av tele, data, larm och säkerhet samt fiberproduktion innan alla får gå in i högspänningsprovningen. Här inne byts gruppens kaxighet ut till en ödmjukhet inför vilka krafter ström faktiskt innebär. Alla var glada att få lämna rummet snabbt och kaxigheten är direkt tillbaka.

Trots en spräckt tidsplan och ett senare avslut på dagen än beräknat är det ett glatt gäng som summerar dagen med att de vill komma tillbaka för att se allt de inte hunnit se. De är imponerade över hur stor anläggningen är och har insett hur många moment det är innan en kabel landar i deras servicebilar. De var alla taggade inför besöket men lyfter att det var mycket roligare och mer intressant än vad de kunnat föreställa sig. Någon undrar hur det kan finnas fler kabeltillverkare i Sverige när Nexans ”spyr” ut så mycket kabel dagligen. ”Vart tar all kabel vägen egentligen?”. De avslutar med att tacka alla glada, kunniga och proffsiga medarbetare som de mött under besöket.

När det glada vinnargänget beger sig mot parkeringen för resan hem kan vi på Nexans konstaterar hur kul det är med besök. Det ger möjlighet att visa upp vår fabrik och få till många intressanta diskussioner om kabeldimensionering, hållbarhet, egenskaper vid olika tvinning, häftklamrar och mycket mera. Alla delade med sig om hur det ser ut i verkligheten idag och hur man vill att det ska se ut i framtiden.

Vi tackar vinnargänget för en oerhört rolig och givande dag!

“ Just nu känner jag mig mer stolt än någonsin över att använda Nexans, när man sett och upplevt hur ni framställer era produkter. Var sjukt mäktigt att få se allt och det har inte riktigt smält in känner jag. ”

@willefix_ab

Övermontör

“ Riktigt lyckligt lottad att jag vann och fick komma samt ta med ett grymt gäng. ”

@elektriker_henrik

Elinstallatör

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng