EcoCalculator

Optimera ditt kabelval utifrån energiförluster

Förhindra energiförluster

En kabel som värms upp förlorar energi. Genom att välja en kabel med större tvärsnitt kan energiförlusten minimeras (även kallad Joule-effekten). Enkelt uttryckt, när ström flyter genom en ledare värms den upp. Desto varmare ledaren är, desto högre motstånd och elektrisk energi går förlorad.

Lösningen?

Se till att kabeln inte värms upp (snabbt). Det enklaste sättet är att välja en kabel med större tvärsnitt än vad som behövs baserat enbart på den kraft som krävs.

Eco Calculator optimerar ditt kabelval

Med EcoCalculator har Nexans utvecklat ett enkelt onlineverktyg som visar hur mycket energi (uttryckt i kWh och kr) som årligen sparas vid val av kabel med större tvärsnitt. EcoCalculator fokusera på energiförluster under användningsfasen, eftersom en elkabels miljöpåverkan uppkommer till övervägande del i detta stadie. Verktyget är en god hjälp för att välja den bästa kabellösningen för att minska energiförluster och därmed också CO2-utsläpp.

Dessutom beräknas också återbetalningstiden för det alternativa kabelvalet och vad den ultimata vinsten är under hela installationens livslängd.

Användarvänligt verktyg

Beräkningen förutsätter att en teknisk dimensionering redan är gjord. Du väljer den kabeltyp och area som du kommit fram till att använda i din installation.

Därefter fyller du i ett antal parametrar som t.ex. belastning, installationslängd, beräknad livslängd och utnyttjandegrad.

Utifrån denna information görs en ekonomisk och miljömässig beräkning där resultaten/fördelarna med varje kabel som EcoCalculator föreslår kommer att presenteras enligt 3 kriterier:

 • Spara Energi
  EcoCalculator räknar ut den potentiella energibesparingar i kWh och kronor per år och under hela installationens livslängd.
   
 • Minska CO2-utsläpp
  EcoCalculator räknar ut hur mycket du sänker koldioxisutsläppen i kg CO2-ekvivalenter.
 • Rädda liv
  EcoCalculator gör beräkningen enbart med halgonfria kablar.

Vi utvecklade EcoCalculator för att öka medvetenheten om mervärdet och fördelarna med att välja ett större tvärsnitt på kabeln sett till den totala ägandekostnaden för en installation under hela dess livslängd.

 

 

 

 

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng