Reportage - arbetsvardagen som produktionstekniker på Nexans

Martin Nilsson och Eric Nordetun jobbar med produktionsteknik på Nexans. Här får ni en glimt av deras vardag.

Production technicians at Nexans

Det är full fart i Nexans produktionsenheter. Beläggningen är så hög att det ibland kan vara svårt att hinna med alla jobb. Därför byggs den väl använda Linje 23 om för att avlasta andra produktionslinjer.

Linjen ska bland annat få tre separata sprutor som gör att kablarna som lämnar maskinen kan få mantlar i olika material. I ett första skede handlar det om halogenfria mantlar, men tre sprutor öppnar för mantlar i polyeten eller PVC. Även säkerheten uppgraderas, så att Linje 23 kan CE-märkas.

Det är jobb för gänget på Produktionsteknik, med två projektledare och sju processtekniker. Projektledarna drar i gång arbetet när en beställning lagts. De budgeterar, upphandlar, äskar om pengar från huvudkontor och upprättar tidsplaner. Ett jobb där man ibland får lägga band på sig, enligt projektledaren Martin Nilsson.

– När arbetet väl startat är vår kanske svåraste uppgift att hålla oss till planen. Det är lätt att skena iväg och ”bredda projektet ”när man ändå håller på.

När maskinen är på plats tar processtekniker över. De ansvarar för stegen från provkörning fram till full produktion.

– Inkörningen gör vi ofta tillsammans med en representant från konstruktören och den operatör som ska köra maskinen. I samband med detta beställer vi och testar de verktyg som krävs, främst nipplar och munstycken som ska spruta ut mantelmaterial, säger projektteknikern Eric Nordetun.

När maskinen går som den ska, ska de kablar som den producerar granskas.

– Vi lämnar kablarna till vårt labb, som bland annat kollar hållfasthet och brandsäkerhet, säger
Eric Nordetun.

Slutligen innan, maskinen släpps loss i produktionen, dokumenterar Eric Nordetun allt som gjorts utifall något krånglar eller om någon annan ska ta över uppdraget.

Hur kommer kunderna att märka av jobbet med Linje 23?

– Framförallt kan de se fram emot en ökad leveransprecision när vi dubblar kapaciteten på en efterfrågad kabel. Men även andra kablar kan levereras snabbare. Och kablarna får en mer robust märkning, säger Martin Nilsson.

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng