Innovation

Kunskap ger höjd produktivitet

17 juni 2022

1 + 1 kan bli 3

Det är tanken när datakällor analyseras tillsammans för att ge mer information än när varje källa analyseras var för sig. I oktober 2021 startade DFusion, ett treårigt projekt som finansieras av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Projektet handlar om att analysera data för att bättre kunna utnyttja produktionskapaciteten i svenska företag. Nexans är ett av företagen som fått chansen att vara med.
  – Vi ställer upp med personal och tid. I gengäld får vi hjälp av experter inom området från Chalmers och RISE, säger Perparim Sylejmani, Digital Factory Leader på Nexans.

Hjälp med analys
Nexans är inne i en digitaliseringsresa. För att företaget ska kunna vara tillräckligt skarpt, konkurrenskraftigt och effektivt i produktionen måste många processer förändras.

Det är lätt att göra en önskelista över saker, som exempelvis att upptäcka produktionsstörningar innan de hinner skapa problem och att minska svinn genom att använda plast, koppar och aluminium i precis rätt mängd – varken slösa eller underdimensionera.
  – Vi har samlat in mycket data och vi kommer att få in mycket mer. Men vi behöver hjälp att analysera den, bland annat bestämma vad vi ska titta på och hur vi bäst ska arbeta med den information vi får, säger Perparim Sylejmani.
 

Mer självständiga operatörer
När data samlats in från produktionen kommer möjligheten att öppna upp sig för att använda avancerade datadrivna metoder som maskininlärning/artificiell intelligens (AI).
  – Inom DFusion-projektet vill vi använda datafusion och i förlängningen AI för att fördjupa de insikter vi får från produktionsdata. Det kommer att ge nya datadrivna beslutsstöd åt flera roller inom företaget, till exempel till operatörer, underhåll, kunder eller kvalitetsansvariga, säger Wilhelm Söderqvist Vermelin som doktorerar i Predictive Maintenance på RISE. 

 

MEDVERKANDE I PROJEKTET

RISE

  • Wilhelm Söderkvist Vermelin
  • Sandra Mattsson
  • Jutta Hildenbrand
  • Per Gullander
  • Camilla Lundgren

Chalmers

  • Adriana Ito
  • Torbjörn Ylipää
  • Anders Skoogh

Din kontakt

Gabriella Myrén

Communication and Event Manager Nordics

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng