Allt du behöver veta om CPR

Vad är CPR?

Här har vi samlat allt du behöver veta om de nya brandklassningskraven. Ett EU-krav som innebär säkrare kablar, tydligare märkning och enhetlig brandklassning.

Vad är CPR?

2011 publicerades en ny gemensam EU-förordning gällande CE-märkning för kablar är obligatorisk från och med den 1 juli 2017. Den nya förordningen gäller testmetoder och brandklassning för kablar som används i byggnader.

Hur påverkar det mig

Grossist

Som grossist måste man ha kunskap om vad standarden innebär, vilka produkter det gäller och se till att rätt produkter finns i butiken.

Om du som grossist är den som först tar in en kabel från utomeuropeiskt land räknas du som tillverkare och måste garantera att standarden gäller för produkten.

Du är också ansvarig för upprättande av en DoP och att produkten CE-märks.

Installatör

Alla installatörer ska känna till förändringen och välja rätt kabel utifrån byggnadsspecifikationen. Att kontrollera om kabeln har en etikett med CE-märke och de nya brandklasserna på trumetiketter eller förpackningar är viktigt.

Konsult/Ägare

Konsulter/ägare, projektörer, arkitekter och beställare, måste ha kunskap om standarden innan de upprättar nya byggnadsspecifikationer. Vad innebär standarden, vilka produkter omfattas av standarden samt kunna göra korrekta val av kabel för respektive byggnadsklass.

Vad är CPR?

CPR-klassificering

De tidigare brandklasserna på kabel F1, F2, F4A, F4B och F4C har ersatts av nya klasser. Dessa bygger på värmeutveckling, brandspridning, rök och droppbildning och inte bara på brandspridning som i tidigare regler.

Klassningsskalan är från A till F, där F brinner upp direkt medan A innebär bästa skyddet. E i skalan liknar tidigare svenska minimikravet F2.
 

Klass D i Sverige

För Sveriges del tillverkas kablarna för att klara klassen Dca, s2, d2. Beroende på byggnad finns olika klassificeringskrav. För fullständig lista, se Boverkets byggnadsklasser via länk till Selcable till höger.

Exempelvis är brandklass på kabel i flerfamiljshus och offentliga lokaler klass D med tilläggskraven s2 d2, vilket innebär högre krav än tidigare F2. De tillkommande kraven förutom brandspridning är även röktäthet och fallande brinnande droppar. Det innebär att enbart halogenfria kablar klarar kraven.

Kontakta oss

Ämnen som du vill ha mer information om:

Obligatoriska fält*

Vänligen kontrollera adressen igen.

En e-postadress kan endast innehålla ett @

Skydd av personlig data

Du har rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas och används i marknadsföring eller för kommersiella ändamål.

Tack!

Tack för att du kontaktar oss. Vi kommer att höra av oss till dig inom kort.

Fel

Ett fel uppstod. Vänligen försök igen.

Stäng